1400 ot.min-1

Zobrazuje sa všetkych 10 výsledkov

Jednofázové elektromotory: charakteristika a použitie

Jednofázové motory na striedavý prúd sú tak všadeprítomné, ako sú užitočné – slúžia ako hlavný zdroj energie pre zdanlivo neobmedzené množstvo aplikácií s malým výkonom v priemysle a domácnosti. Kľúčom k úspešnému podnikaniu je vedieť, ako rôzne typy týchto motorov aplikovať.

Tam, kde je trojfázové napájanie nedostupné alebo nepraktické, prichádzajú na záchranu jednofázové elektromotory. Napriek tomu, že im chýba vyššia účinnosť ich trojfázových súrodencov, jednofázové motory dosahujú dlhú životnosť s malou údržbou.

K včasnej poruche motora môže zriedka dôjsť aj z dôvodu výrobnej chyby, no väčšina zlyhaní však vyplýva z nevhodnej aplikácie. Pred výberom motora na výmenu chybného alebo nového dizajnu venujte zvýšenú pozornosť požiadavkám aplikácie. Nezvolenie správneho typu motora a výkonu môže spôsobiť opakovanú poruchu motora a výpadky zariadenia. Nemali by ste si vybrať motor príliš malý na použitie, čo vedie k elektrickému namáhaniu, ktoré spôsobuje predčasné zlyhanie motora. Ale vašou voľbou by nemal byť ani motor príliš silný – buď kvôli jeho výkonu alebo vlastným konštrukčným charakteristikám. Jeho použitie môže mať aj vážne následky. Napríklad motor s vysokým zablokovaným rotorom a krútiacim momentom môže poškodiť zariadenie, ktoré poháňa. Tiež prevádzka motora pri menšom ako plnom menovitom zaťažení je neefektívna a stojí vás peniaze za plytvanie energiou.